Založ si blog

Poznanie – pouzivame ho?

Poznanie – pouzivame ho?

Nedavno sa mi v autobuse naskytla prilezitost pozorovat (ci skor lepsie povedane pocuvat) krasnu hru „hadaj na co myslim“, ktoru sa obcas hravaju decka. Tu sa ju hrali uz nie celkom mlade slecny. Jeden hrac na nieco mysli (podstatne meno – asi vacsinou konkretne) a druhy hrac kladie zistovacie otazky (to su take, na ktore sa da odpovedat len ano alebo nie). Je to konkretne? Je to abstraktne? Je to modre? Je to biele? Je to farbaXY? Je to tvrde? Je to makke? Je to jedle? Je to pevne? Je to tekute? Je to plynne? Je to velke? Je to take hentake ……….? Decka medzi sebiou NEMAJU problem tuto hru hrat napriek tomu, ze otazky su NEJEDNOZNACNE a NEZODPOVEDATELNE len slovkami ano ci nie. Niektore otazky su cisto subjektivne a relativne (co je pre niekoho velke, to pre ineho moze byt male – zase ta relativnost, ja to hovorim v kazdom mojom clanku). Otazky su nejednoznacne aj kvoli ich fuzzy povahe. Fuzzy logika je oblast matematiky zaoberajuca sa nejednoznacnymi vyjadreniami. Co znamena vysoky – hlavne ked nevieme o co ide ci o cloveka, strom ci budovu!? 10 cm? 1m? 10m? Co znamena jedly? V inej kulture to jedle byt moze … atd. Tretim dovodom nejednoznacnosti a nezodpovedatenosti otazok vyplyva z hlbsieho poznanie prirodnych zakonov a prirodnych vied. Je to pevne, tekute, plynne? KAZDA hmota (prvok ci latka) sa moze vyskytovat vo vsetkych styroch skupenstvach (nezabudajme na plazmu), zalezi len na podmienkach !!!!! T.j. teplote a tlaku. Na otazku o skupensktve (bez doplnujucich informacii) sa teda neda odpovedat! Napr. cin je pri 25C pevny, ale pri 350C tekuty. Ludstvo dnes nepozna ziadnu latku ci prvok, ktory by bol pri 15 tisic C pevny ci kvapalny, vsetko nam zname je pri tej teplote plynne! Dokonca pri ovela vyssich teplotach (miliony C) je vsetko len plazma a aj pojem vsetko sa radikalne meni, nakolko vsetko uz nie su prvky (zlozene z atomov) spolu s latkami (zlozene z molekul), ale tu pojem vsetko su len prvky, nakolko vsetky molekuly vsetkych latok sa pri tak vysokach teplotach daaaaaaaaaavno rozpadnu na jednotlive atomy a existuje len more atomovych jadier s vnutornymi elektronmi a valencne oslobodene elektrony slobodne plavajuce medzi okresanymi atomami vo forme kationov (plazma).

Az mi to tak pride, ze mierny nadhlad nad svetom, prirodou, zakonmi, mierne stupnutie nad rovinu beznych ludskych znalosti, ked clovek zrazu zbada nesmiernu dialavu a sirku tej roviny ludskeho poznania (kedze je clovek nepatrne nad rovinou vidi nielen jej uzasnu sirku alebe aj viac do hlbky, ale iba nad svojim miestom), tak tento mierny nadhlad ako keby cloveku komplikoval zivot, bezny zivot. Clovek mysli ovela komlipovanejsie a komplexnejsie, dava si do suvislosti veci, o ktorych 99% populacie netusi a navonok sa zda, ze clovek hlada len tie najkrkolomnesjie a najzlozitejsie riesenia.

Samozrejme odpoved na otazku preco hru „hadaj na co myslim“ decka vedia krasne hrat (aj ked v tej podobe v akej ju decka hraju by ju dvaja Einsteinovia hrat iste nemohli) je velmi jednoducha: decka totiz nie su nad touto rovinou poznania a ich celozivotne skusenosti pramenia z pozorovania bezneho sveta, kde su bezne tlaky, teploty, rychlosti, gravitacia, hmotnosti, rozmery … Co je vsak neodskriepitelna pravda, aj 99,9% dospelej populacie sa sprava tak isto!!! Intelektual nemoze byt kazdy. Ani drviva vascina dospelych ludi nevie o tom, ze nas svet a vobec cely vesmir je v skutocnosti uuuuuuuuuuuuuuuplne iny ako ho pozorujeme my v nasom strednom meradle. Mikrosvet elementarnych castic je uplne postaveny na hlavu kde sa sedliacky rozum voooooooooooooobec nechyta (dokonca existuju vazne rozpory na nazor na realitu ako taku) a takisto makrosvet velkeho (velke nakopenia hmoty, velke rozmery a velke rychlosti) sa tiez sprava uuuuuuuuuuuuuuuplne inak ako hovori sedilacky rozum a ako sme zvyknuti v pozemskych pomeroch v nasich beznych meritkach.

Ba co viac, ten svet je uuuplne bizardny stale, aj v beznych meritkach!!! Lenze zmeny su tak male (daleko za tridsiatym desatinnym miestom, t.j. kvadriliardatiny ci kvintiliardatiny), ze bizardnost voooooobec neregistrujeme (ani nase najcitlivejsie pristroje) a prejavi sa az v mikrosvete alebo makrosvete, kde bizardnosti nadobudaju ovela vacsie hodnoty miliontin, tisicin, stotin, desatin ci dokonca az celych nasobkov.

A co som chcel vlastne povedat uz na zaciatku? Aha uz viem. Len som chcel som povedat, ze aplikacia elementarnej logiky vzdy vedie k vysledkom, resp. aspon ku kategorizacii moznych vysledkov a ciest. Pozrime sa na 2 (slovom dva) problemiky (resp. fakty), o ktorych maju ludia uplne mylnu predstavu, resp. absolutne si neuvedomuju ako to vlastne je:

— 1 —
Vecna otazka co bolo prve – sliepka alebo vacje? Vajce ma dve vlastnosti: aj ho zniesla sliepka a aj sa z neho moze vyliahnut sliepka (pokial na nom sliepka sedi a stara sa onho a vajco nie je na pancivi, alebo vydlabane pradatorom). Rozrasta sa to oboma smermi a za tychto predpokladov je to dokonca stelesny matematicko-logicky paradox. Za tychto predpokladov prva nemohla byt ani sliepka a ani vajce !!!!!!! T.j. jeden z tych predpokladov v minulosti nemohol platit (logicka uvaha). Takze bud:

1A) existovali vajcia, kt. nezniesla ziadna sliepka a z ktorych sa mohli vyliahnut mlade sliepky uz so schopnostou znasat vajcia
1B) existovali vajcia, kt. zniesla sliepka a z ktorych sa nemohli vyliahnut mlade sliepky

2A) existovali sliepky, ktore sa nevyliahli z vajca ale boli schopne znasat vajcia
2B) existovali sliepky, ktore sa vyliahli z vajca ale neboli schopne znasat vajcia

… staci sa pozriet na http://mozgovna.pravda.sk/co-bolo-skor-vajce-alebo-sliepka-dnp-/sk-mzar.asp?c=A090808_232521_sk-mzar_p34, kde tento problem osvetli evolucny biolog a hned zistujeme, ze moznost 1A je spravna. Logika vsak okamzite na zaciatku bez akejkolvek znalosti biologie vytycila vsetky mozne riesenia.

— 2 —
Kazdy clovek je pribuzny kazdeho cloveka !!! Len treba ist patricny pocet generacii dozadu, aby sa nasli spolocni predkovia. Aj ja som pribuzny S KAZDYM kto cita tento clanok a neskromne si myslim, ze na najdenei prveho pribuzenstva netreba ist do minulosti viac ako 50-70 generacii (ak uvazime ze jedna generacia trva 20 rokov, 70 generacii predstavuje obdobie stahovania narodov, ked sem prisli Slovania). Ak ideme dalej sme pribuzni aj s hocikym v Europe, Amerike, Afrike, ci dokonca aj Azii ci Polynezii. Niektori ludia maju totoznej az 99,9% ci 99,95% DNA a ziju pritom v roznych statoch. Najkacirskejsiumyslienku vyslovil Darwin, ked vyslovil myslienku evolucie druhov. Kazdy clovek ma napr. so simpanzom ci pavianom totoznej az 99% DNA! Opat staci ist do minulosti o patricky pocet generacii (v tomto pripade nie desiatky, stovky, ani tisice … ale az desattisice ci skor statisice generacii) a mame spolocneho predka. Nasho pribuzneho simpanza, nasho pribuzneho! Len nie je z 1-ho ci 2-ho kolena ale z 187256-ho kolena. V najkrajnesiej myslienke mozem spomenut nejaku tu muchu, ktora ma 70% DNA totoznej s lubovolnym clovekom a iste si vieme domysliet ze aj mucha a my mame v case spolocny zaciatok, ked sa „nieco“ stalo inak a mucha ostala muchou a my sme sa stali nami. Cesta spat vedie az k bunkam, ci dokonca bunkovym organelam!!! Mitochondrie (akesi elektrarne v nasich eukaryotickych bunkach) boli kedysi samostatne primitivne prokaryoticke bunky! Takze ked niekedy budete vidiet dokument a zabery z mikroskopu, kde bude nejaka mikroskopicka haved, nezabudnite na to, ze pred 3,8 miliardami rokov sme to boli MY!

Japonsko

25.03.2011

Iste sa k Vám po ničivom zemetrasení v Japonsku dostali zábery zázračne opravenej cesty po 6. dňoch. V ceste boli metrové trhliny hlboké možno desiatky metrov, podložie cesty úplne zmenené. Pripadá mi to ako v krajine zázrakov. Čo by sa stalo na Slovensku? Za 6 dní by ministerský úradník nestihol ani oprášiť klávesnicu, aby mohol začat písať podklady na verejné [...]

Medzi riadkami?

06.09.2010

Medzi riadkami? Kritizovat vyhodene prostriedky ze referendum dokaze uplne kazdy. A kazdy si takisto uvedomuje velku skodu v podobe 200 milionov starych penazi. Pre stranu SAS to bude prave lekcia, ak referendum dopadne fiaskom, alebo bude dokonca zmarene. Niektorych (cerveneho komunistu Roba) by to iste velmi potesilo a bohuzial zrejeme aj potesi. Ked komunista Robo rozdaval co nemal a stat [...]

Kniha knih … a tak

01.09.2010

Kniha knih … a tak Tymto clankom vyjadrujem len moj osobny nazor ci postoj na specificky aspekt nasho zivota, na zaklade ustavy Slovenskej Republiky, konkretne clanku 1, bodu 1, ktory znie „Slovenská republika je zvrchovaný, demokratický a právny štát. Neviaže sa na nijakú ideológiu ani náboženstvo“. Z toho podla elementarnej logiky plynie, ze kazdy ma pravo [...]

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10

Evakuovať museli 50 ľudí.

Putin

Rutte: Vyšetrovanie ruskej propagandistickej siete je veľmi znepokojujúce

29.03.2024 12:54

Činnosť proruskej špionážnej siete vyšetruje poľská kontrarozviedka a tiež belgické či české spravodajské služby.

forró, fico, galanta

Člen predsedníctva Aliancie: Pellegriniho podporil len Forró, nie celá strana. Inak sa to čítať nedá

29.03.2024 12:00

Szabolcs Mózes pre Pravdu uviedol, že ich rozhodnutie Krisztiána Forróa zaskočilo.

Jaroslav Naď

Naď: Najväčšou výzvou pre NATO bude odolať dezinformačným útokom

29.03.2024 11:47

Podľahnutie premysleným kampaniam, na ktoré je podľa štatistík Slovensko náchylné, môže podľa Naďa oslabiť celkovú dôveru v NATO a Alianciu samotnú.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 5
Celková čítanosť: 11136x
Priemerná čítanosť článkov: 2227x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy